10 thuiswerktips voor vrouwen: Productief en effectief thuiswerken

beige laptoptas in leer voor vrouwen

Hey daar!

Ik ben Denise van MŌSZ, en als je dit leest, ben je waarschijnlijk net als ik iemand die elke dag van het thuiswerkleven probeert te balanceren. Thuiswerken is tegenwoordig de norm, en voor veel vrouwen is het een mix van mogelijkheden én uitdagingen. Hoe blijf je gefocust zonder dat je eindigt met een lege koffiebeker en een vol hoofd? Laten we samen door deze 10 praktische tips wandelen die je helpen om productief te blijven en je werk-privébalans te bewaken.


1. Creëer een vaste werkplek voor succesvol thuiswerken

Een hoekje, een tafel, misschien zelfs een kast die dienst doet als kantoor? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je een vaste plek hebt waar je dagelijks kunt zitten om te werken. Een plek die voelt als werk, en niet als "ik plof neer op de bank met mijn laptop op schoot". Want laten we eerlijk zijn: productief zijn in je favoriete pyjama is een illusie, toch?


2. Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat voor meer focus

Pyjama-dagen zijn heerlijk, maar niet elke dag. Trek iets aan waarin je je professioneel voelt, ook al zien alleen je katten het. Het maakt een wereld van verschil in je mindset. En als je toch de deur uit moet voor een meeting, ben je alvast klaar om te gaan. Bonuspunten voor iedereen die zich na de werkdag weer in iets comfortabels hult.


3. Maak een dagplanning om je productiviteit te verhogen

Je agenda is je beste vriend. Start je dag met een planning en geef jezelf realistische doelen. Niets is fijner dan taken afvinken, toch? En als je aan het einde van de dag terugkijkt en alles af hebt, kun je jezelf een schouderklopje geven. Of een stuk chocola, wat je voorkeur heeft.


4. Communiceer met je gezin tijdens thuiswerken

Als je huisgenoten of kids hebt rondlopen, zorg ervoor dat iedereen weet wanneer je "in werkmodus" bent. Hang desnoods een bordje op de deur of zet een leuke koptelefoon op om aan te geven dat je even niet gestoord wilt worden. Heb je geen deur? Oefen je strenge blik. Werkt altijd.


5. Zorg voor een ergonomische werkplek voor gezond thuiswerken

Rugklachten zijn zo 2023. Zorg voor een fatsoenlijke bureaustoel, een goed bureau, en richt je werkplek ergonomisch in. We willen natuurlijk geen kreukels in onze rug of nek terwijl we onze carrières lanceren vanaf de keukentafel.


6. Gebruik productiviteitstools voor succesvol thuiswerken

Trello, Slack, Zoom – de hele online wereld staat tot je beschikking om je te helpen je werk te organiseren en in contact te blijven met je team. Gebruik tools die jouw workflow vereenvoudigen. Tip van mij: zorg dat je niet in de val trapt van honderd openstaande chatvensters. Keep it simple.


7. Houd regelmatig pauzes om effectief te blijven thuiswerken

Serieus, sta op. Loop een rondje. Stretch. Niemand, zelfs jij niet, is gebouwd om uren achter elkaar naar een scherm te staren. Regelmatige pauzes helpen je scherp te blijven en voorkomen dat je 's avonds als een zombie naar Netflix tuurt. Trouwens, drinken telt ook als pauze – koffie, thee, of die tweede espresso...


8. Stel grenzen tussen werk en privé tijdens thuiswerken

Werk niet tot 's avonds laat door. Je verdient die vrije tijd. Leg de laptop aan de kant en ontspan. Of het nu is met een boek, een film, of een moment stilte (wanneer dat kan). Hoe dan ook, geef jezelf de ruimte om af te schakelen, anders ben je binnen no-time opgebrand.


9. Blijf in contact met collega's tijdens thuiswerken

Even een informeel praatje via Zoom, of een snelle chat over het weekend, houdt je verbonden met je team. Het voorkomt ook dat je je gaat voelen als een kluizenaar die enkel in virtuele vergaderingen leeft. Het contact met collega’s is waardevol en houdt je betrokken.


10. Balans tussen werk en gezin: thuiswerken met kinderen

Werk, leven, kinderen, huishouden... het kan soms voelen alsof je aan het jongleren bent met te veel ballen. Maar weet dat het oké is als het soms wat rommelig gaat. Het is oké om af en toe de perfecte balans kwijt te zijn. Doe wat je kunt, en vergeet niet te ademen – en te lachen.


Aanbeveling: stijlvolle en functionele laptoptassen van MŌSZ

Als je net zoals ik af en toe toch de deur uit moet (of wil), dan is een stijlvolle en praktische tas een must. Gelukkig hebben wij bij MŌSZ een fantastische collectie dames-laptoptassen die zowel functioneel als modieus zijn. Perfect voor je laptop, notitieblok en – laten we eerlijk zijn – snacks. 

Ontdek de dames-laptoptassen van MŌSZ en ga met vertrouwen en flair naar je volgende werkafspraak!

Zo, nu heb je 10 praktische thuiswerktips die je helpen om een pro te worden in het balanceren van werk en privé. Jij kunt dit!